מהם משחקי חשיבה?
משחקי חשיבה אמורים לגרום לשחקן להסתכל על נושאים מסוימים בצורה יצירתית ומחוץ לפרדיגמה הרגילה. במשחקים מן הסוג הזה החשיבה מייצרת עניין ומקדמת את השחקן לשלבים חדשים ומתוחכמים. רוב משחקי החשיבה בנויים בצורה כרונולוגית, ובהם נדרש השחקן להתמודד עם אתגר מסוים שהופך להיות קשה יותר ויותר. המשחק מתקדם לפי הקצב האישי של כל שחקן ולכן הוא גם סובייקטיבי בהשוואה לסוגים אחרים. כמו כן, משחקי חשיבה זוכים להצלחה בקרב ילדים, צעירים ומבוגרים ולעיתים קרובות הם יוצרים תחומי עניין משותפים.
משחקי חשיבה גם משמשים במסגרות חינוכיות ופדגוגיות. הם עוזרים להניע ילדים לפעולה ומאפשרים להם לגלות חוויות חדשות בחומרי הלימוד. בעזרת משחקי חשיבה ניתן להסביר בצורה פשוטה נושאים מורכבים מתחומי מתמטיקה, הנדסה, היסטוריה, אזרחות, ספרות ועוד. המשחקים מפותחים על ידי אנשי מקצוע שמגיעים מתחום החינוך, אך במקביל הם מבוססים על עקרונות משותפים של עניין ואתגר.
איפה מוצאים משחקי חשיבה?
היתרון של משחקי חשיבה הוא שאין צורך ברקע מוקדם או בארגז כלים מסוים כדי להשתתף בהם. קודם כל, אפשר להוריד אפליקציות שכוללות משחקי חשיבה ולשחק בהם מהטלפון הנייד. ניתן גם לצרף משחקים כאלה לקונסולות המשחקים הרגילות, או פשוט לשחק בהם על גבי המחשב ובאתרי האינטרנט המתאימים.
בשנים האחרונות חל זינוק משמעותי בביקוש למשחקי חשיבה. הסיבה לכך היא לא רק התקדמות אדירה של מפתחי המשחקים עצמם, אלא גם תחומי עניין חדשים שלא היו קיימים בעבר בקרב קהל היעד. במילים אחרות, השחקנים רוצים שיאתגרו אותם והם לא מסתפקים במילוי משימות והשגת פרסים. החשיבה מסביב למשחק מעניקה לו ערך מוסף ומייחדת אותו בהשוואה לפעילויות פנאי אחרות.
הורים צריכים להמליץ לילדים שלהם לשלב משחקי חשיבה במסגרת פעילויות הפנאי. הם יכולים לבחור יחד איתם את המשחק, לתת להם למצוא משחקים מסוימים לבדם וגם להשתתף בתחרות אישית וחביבה. המשחקים מלווים את הילד לאורך שלב ההתפתחות והם מציבים קושי גם בפני מבוגרים. למעשה, כל אחד יכול לקבוע את דרגת הקושי המתאימה לו כדי ליהנות מהיתרונות של משחקי החשיבה החדשים.